Hus

Dette bør du vite om varmepumpe og varmeanlegg

Det blir stadig mer vanlig å varme opp de tusen hjem med varmepumpe, det er en oppvarming som er bra for både miljøet og strømregningen.

For deg som tenker på å installere varmepumpe kan det være en god del informasjon å sette seg inn i for å være sikker på at man finner den riktige løsningen. Derfor har vi samlet opp de viktigste tingene du bør vite om bergvarmepumpe og varmestyring.

Hva er varmepumpe og hvordan fungerer den?

En varmepumpe er egentlig en “varmeflytter”. I motsetning til ovner lager ikke varmepumpe ny varme, den henter istedenfor varme som allerede finnes i omgivelsene og bruker varmen der du ønsker å varme opp. Varmepumpen benytter strøm for å hente varme, og den produserer langt mer energi enn den bruker, dermed sparer du strøm. Siste generasjon varmepumpe, som f. eks. Thermia Atlas, kan gi 6 ganger så mye varme tilbake som det du bruker med en tradisjonell panelovn. Altså - hvis du bruker 1 kilowatt, er målet at du skal få inntil 6 kilowatt tilbake med varme.


Vi kan hjelpe deg med varmepumpe og varmeanlegg. Les mer om våre tjenester her

Hvilken varmepumpe bør jeg velge?

Varmepumper kan deles opp i to hovedkategorier: den første henter energi fra jordvarme, sjøvarme og bergvarme, mens den andre kategorien henter energi fra luften, inkludert luft/luft varmepumpe, luft/vann varmepumpe og avtrekksvarmepumpe. Alle varmepumper i den første kategorien, samt luft/vann varmepumper, trenger et vannbasert varmesystem for å avgi varme.

Hvilken type varmepumpe som passer best for din bolig, bedrift eller borettslag er avhengig av flere faktorer. Som for eksempel hvor mye energisparing du ønsker, hvor stort området som skal varmes opp er og hvilke muligheter for plassering du har tilgjengelig. Det er kun vannbårent anlegg og bergvarmepumpe som får støtte fra Enova.

Robko tilbyr installering av vannbåren varme. Med vannbåren varme får du en behagelig og jevn varme gjennom hele boligen. En slik varme passer spesielt bra for deg som har allergier eller astma da det reduserer mengden støv i hjemmet.

Det vil kreve et større inngrep i boligen å installere et vannbasert varmesystem, såfremt du ikke har det fra før f.eks. i forbindelse med en gammel oljefyr. Vi kan også utføre sanering av gammel oljefyr, og erstatte denne med varmepumpe. Nytt vannbasert varmesystem er aktuelt for deg som skal bygge nytt, eller utføre en totalrenovering av boligen.

Interessert i å installere varmepumpe? Ta kontakt så kan vi hjelpe deg med å finne den rette løsningen for din bolig.

Hvor ofte trenger jeg service på varmepumpe?

Varmepumpe skal være en langvarig investering, og for å få størst mulig utbytte av varmepumpen så lenge som mulig er det viktig med regelmessig service. Vi anbefaler en årlig servicesjekk og ettersyn på varmepumpe og varmeanlegg. Begynnelsen av fyringssesongen, altså en gang mellom oktober og begynnelsen av desember, er den beste tiden for å gjennomføre service. Det er alltid en fordel at anlegget er i drift når tilstanden på anlegget skal undersøkes. Det er mange fordeler med en serviceavtale for varmepumpe og -anlegg, ikke minst forlenger det levetiden på selve anlegget. Trykk her for å lese mer om vår serviceavtale.

Hvor mye kan jeg spare?

Hvor mye hver enkelt husholdning kan spare ved å oppgradere til et smarthus er ganske individuelt og avhenger av hva slags løsninger du allerede har på plass og hva slags smarte løsninger du velger for å erstatte dem. Men uansett er det alltid mye å vinne – og mye å spare – ved å bytte til et smarthussystem.

Vil du vite hvor mye du kan spare ved å bytte til varmepumpe? Test ut denne kalkulatoren og se hvor mye du kan spare på strømregningen i året.

Hvor mye støtte kan jeg få fra Enova?

Les mer om ordningen på Enova sine hjemmesider.